Finansiering av litet foretag

Företagslån kan öppna upp för nya affärsidéer – även de små

Många entreprenörer, idésättare och företagsamma individer står ofta inför utmaningen att anskaffa kapital för att förverkliga ens vision. Detta ädla medel som knappast växer på träd kan vara en tuff utmaning att få banker eller investerare att chippa in med. Så hur gör man för att säkra ett företagslån på bästa sätt? I den här artikeln får du de bästa tipsen.

Att låna eller inte låna pengar till företaget? Detta är den eviga frågan många målinriktade människor som driver företag ställer sig. Vissa gånger kan det handla om att skaffa ett så kallat startkapital för firman. Till exempel för initiala utvecklingskostnader, maskininköp eller utbetalningar av olika slag. Men det kan också handla om kontinuerligt underhåll eller allmän kapitalinjektion. Leverantörer, stora kunder eller majoritetsägare kan plötsligt försvinna och kvar står man med höga utgifter och omställningar som tar tid. Även i slutet av 2016 finns det

Företagslån inte bara ”brandsläckning”

Ett företagslån bör inte bara ses som en åtgärd för så kallad brandsläckning när firman blöder pengar. Tvärtom i somliga fall kan det vara enda åtgärden som fungerar. Det finns många sätt att tackla utmaningarna i affärsverksamheten på – och ibland kan ett lån faktiskt vara det som krävs. Det finns emellertid några viktiga saker att tänka på innan man skriver under några papper.

Till exempel är det såklart viktigt att ha en tydlig ekonomisk strategi för att inte bara betala igen lånet utan såklart göra att kassaflödet ökar långsiktigt. Att forma en sådan strategi är inte alltid det enklaste men med rätt underlag, fakta och stöd så brukar man kunna hitta många modeller som blir lönsamma efter ett företagslån.

Fördelen med många långivare idag som erbjuder just företagslån är att lånen är utan så kallad säkerhet. I praktiken innebär det att du inte behöver backa upp lånet med någon säkerhet mer än din egen personliga årsinkomst och möjligtvis den medsökandes. Detta innebär att även de mest djärva och vilda idéerna kan förverkligas. Traditionella banker brukar ofta kräva rätt strikta budgetanalyser samt säkerhet för sina lån. Samtidigt finns det långivare som specialiserar sig på enbart företagslån där du enklare kan bli beviljad.

Bäst att jämföra flera olika långivare

Sist men inte minst så är det otroligt viktigt att jämföra mellan många olika långivare. Detta kommer att pressa ner kostnaderna och du får en uppfattning om hur marknaden för lån ser ut. Till exempel med räntor, avgifter och villkor. För att jämföra företagslån kan du använda många olika sajter på nätet lika väl som du kan besöka de enskilda långivarnas hemsidor individuellt. Att kontakta långivare kan också vara klyftigt för att sätta deras låneerbjudande mot varandra. Med andra ord jämförelser bringar kunskap inför ditt lånebeslut – så ta tillvara på det.

Ibland kan alltså ett billigt företagslån gå att uppnå med relativt enkla medel om man bara letar på rätt ställen samt tar lånet för rätt syften. Genom att ha en tydlig planering, strategi och kalkyl för återbetalning av lånet såväl som för lönsamheten lånet genererar så är man försäkrad ett lyckat lån. I Finland har det tidigare rapporterats om lägre räntor på företagslån än i Sverige. Huruvida detta fortfarande stämmer är i skrivande stund ännu oklart.